blog
30.11.2023

Pro jakou matraci se rozhodnete: pružinovou, nebo pěnovou?

To, zda dáte přednost pružinové, nebo pěnové matraci, záleží na mnoha faktorech. Při výběru je potřeba zohlednit tělesnou hmotnost a zdravotní omezení, ale také třeba postelový rošt. Pokud je místnost špatně větratelná nebo se ve spánku hodně potíte, potřebujete maximálně prodyšnou matraci. Zjistěte, jak se správně rozhodnout.

V základu vybíráte mezi pružinovou a pěnovou matrací

Pokud nastal čas na výměnu matrace, narazíte na trhu na dvě základní provedení. Buď na matrace z komfortních pěn, nebo na matrace s pružinovým jádrem. Každá matrace má svá pro a proti. Vhodnou matraci vždy vybírejte podle:

  • svých požadavků na kvalitní spánek,
  • své hmotnosti,
  • svých zdravotních problémů,
  • roštu, který máte v posteli.

Matraci si můžete nechat vyrobit i na míru.

Letem světem o pružinových a pěnových matracích

S tím, jestli se hned od začátku dívat po pružinové, nebo pěnové matraci, vám pomůže několik obecně platných faktů.

Pružinové matrace:

  • jsou k dostání pouze ve dvou provedeních,
  • mají vyšší nosnost, a tak se na nich vyspí i spáči s vyšší hmotností,
  • jsou prodyšné,
  • jsou kompatibilní s jakýmkoliv roštem kromě polohovatelného,
  • ne všechny matrace umožňují zónování.

Pěnové matrace:

  • v porovnání s pružinovými mají nižší hmotnost,
  • kvůli nižší prodyšnosti a pružnosti nejsou vhodné na deskový rošt,
  • mohou na nich spát spáči všech generací,
  • mohou být měkčí, a tak je ocení i osoby s bolestmi kloubů,
  • vyrábí se z celé řady různých pěn, které jim propůjčují nejrůznější vlastnosti.

Když vybíráte v kategorii pružinových matrací

Jestliže jste se rozhodli pro jádro z pružin, budete vybírat mezi dvěma typy matrací:

  1. bonellové,
  2. taštičkové.

Pružinové matrace prošly úctyhodným vývojem. Díky novým materiálům a novým technologiím používaným při výrobě se už nemusíte bát, že by vás časem pružiny tlačily do zad, že by vystřelovaly nebo se protlačovaly na ložnou plochu. Pružiny se totiž kombinují s dalšími materiály, především s komfortními pěnami, ale také s přírodními materiály (kokosové desky, latexová pěna, koňské žíně), které zaručují komfortní spánek po dlouhá léta.

Pružiny se vyrábí z ocelových nebo kovových drátů různých tlouštěk. Podle typu pružin se pak matrace dělí na bonellové a taštičkové.

Pružinové matrace
Obrázek: Pružiny se vyrábí z ocelových a kovových drátů.

Co jsou bonellové matrace a kdy se pro ně rozhodnout?

Jestliže někdo mluví o pružinové matraci, jde pravděpodobně o matraci bonellovou. Svůj název dostala podle pružin, kterým se říká bonellové. Vyrábí se z drátu jedné tloušťky a vypadají jako přesýpací hodiny.

V jedné matraci jich může být 100 až 200, přičemž platí čím víc pružin, tím pohodlnější spánek. Pružiny jsou mezi sebou spojeny drátem, takže vytváří kompaktní tuhou plochu. Protože jsou mezi sebou pružiny propojené, vedou pohyb. Představte si, že máte v posteli velkou manželskou bonellovou matraci. Pokud se jeden z partnerů otočí, kvůli propojení pružin ucítí jeho pohyb i druhý spáč. To není zrovna lákavá představa, že? Proto se doporučuje do dvoulůžek pokládat dvě oddělené matrace.

Kvůli propojení pružin matrace sice vedou pohyb, což je nevýhoda, ale na druhé straně se můžete spolehnout na tuhost, která zůstává po celou dobu životnosti matrace stejná.

Bonellové matrace mají nosnost okolo 130 kg, takže na nich mohou spát i „těžší váhy“. Jejich předností je perfektní prodyšnost. V matracích se nedrží vlhkost, takže je můžete používat i v místnostech s vyšší vlhkostí nebo tam, kde se nepravidelně větrá, například na chatách. Díky perfektní cirkulaci vzduchu se eliminuje riziko vzniku plísní. Bonellová matrace patří mezi tvrdší, navíc ji není možné zónovat, a tak není nejlepší volbou pro osoby, které trápí bolesti kloubů a pohybového aparátu.

Bonellové matrace patří na boxspring, na deskové, laťové i lamelové rošty. Rozhodně nesmí přijít na rošty polohovací. Polohováním by mohlo dojít k deformaci pružin.

Jaké jsou taštičkové matrace a pro koho jsou správnou volbou?

Taštičkové matrace jsou mladší a modernější verzí klasických pružinových matrací. Od bonellových se liší především velikostí pružin. Jsou menší a v jedné matraci jich mohou být vyšší stovky až tisíce. Navíc mezi sebou nejsou propojené. Každá pružinka je schovaná v textilní taštičce. Spojené jsou mezi sebou taštičky, takže tato matrace nevede pohyb. Při ulehnutí či usednutí se stlačí pouze ty pružinky, na které se vyvíjí tlak. Ostatní zůstávají beze změny.

Taštičkové matrace
Obrázek: Taštičkové matrace nevedou pohyb.

Pružiny se mohou vyrábět z drátů různé tloušťky, a proto se tyto matrace dají zónovat. Zónování znamená, že každá část matrace má jinou tuhost. Tato tuhost odpovídá zatížení, ke kterému dochází u konkrétní části těla. Například v oblasti boků a ramen je zatížení největší, a tak je zde matrace tužší. V oblasti kotníků a hlavy je tlak menší, proto je matrace v těchto částech měkčí. Díky různým tuhostem dokáže matrace vaši páteř během spánku udržet ve zdravé poloze, takže se ráno nebudíte s bolestmi zad nebo zatuhlou krční páteří.

Taštičkové matrace jsou vhodné pro všechny generace. Jejich nosnost je vyšší než u bonellových pružin. Mohou na ní spát i spáči s hmotností do 150 kg.

Stejně jako bonellové i taštičkové matrace jsou perfektně prodyšné, takže je můžete používat i v hůř větraných prostorech. Jsou kompatibilní se všemi typy roštů včetně boxspring, výjimku tvoří rošty polohovací.

Porovnání bonellových a taštičkových matrací

Jak se od sebe liší a v čem jsou pružinové matrace stejné?

Bonellové a taštičkové matrace

Rozhodli jste se pro pěnovou matraci?

U pěnových matrací máte možnost většího výběru. Zatímco u pružinových jsou k dostání pouze bonellové a taštičkové, u pěnových je nabídka mnohem širší.

K dostání jsou matrace jednodruhové, což znamená, že se vyrábí jen z jednoho druhu pěn. Rozhodnout se však můžete i pro tzv. matrace sendvičové, které se skládají z několika druhů pěn. Každá pěna má jiné vlastnosti, a tak bude matrace odpovídat přesně vašim požadavkům. Kromě toho se z pěn vyrábí také matrace zdravotní.

V Materasso vyrábíme nejen postele, ale také matrace na míru. Pro výrobu používáme jak pěny, tak pružiny. Je zcela ve vaší režii, jakou matraci si přejete. Vyrobíme vám matraci měkčí nebo tvrdší, matraci s úpravou pro alergiky nebo maximálně prodyšnou matraci. Kromě toho si můžete vybrat i rozměr nebo tvar. Kromě standardních velikostí vyrábíme i matrace prodloužené nebo délky, které jsou jednoduše atypické.

Zatímco dříve byly v nabídce převážně jen molitanové matrace, dnes je nabídka daleko širší. V Materasso vyrábíme matrace z:

  • Latexové pěny – latex je přírodní materiál. Pěna je měkká a dobře se přizpůsobí tvaru těla. Je méně prodyšná, a tak se nehodí pro osoby, které se hodně potí. Nepatří ani do vlhkého prostředí. Díky přírodnímu původu je vhodná pro alergiky.
  • PUR pěny – PUR pěna je molitan. Používáme pouze nejkvalitnější molitan o vysoké hustotě, který zajistí dlouhou životnost, dobrou pružnost a tvarovou stálost matrace.
  • HR pěny – jde o studenou pěnu, která je prodyšnější než PUR pěna. Má vyšší elasticitu a lepší tvarovou stálost.
  • Líné pěny – líná pěna přizpůsobuje svoji tuhost teplotě těla. Proto je nejlepším řešením pro osoby, které bolí klouby. Líné pěně se také říká paměťová pěna. Z paměťové pěny se vyrábí nejen klasické spací matrace, ale také tenké vrchní matrace, kterým se říká topper. Pokládají se na spací matraci.
  • Bio pěny – pro výrobu bio pěn se používají přírodní oleje. Proto jsou matrace odolnější proti mikrobům, plísním a houbám. Ideální volba pro alergiky.

Co se týče pěn, i ty stejně jako pružiny prošly modernizací. Zatímco dříve se v nich lidé přehřívali a potili, dnes se vyrábí pěny tak, aby měly co nejotevřenější strukturu a umožňovaly maximální cirkulaci vzduchu.

Pěnové matrace je možné zónovat, takže udržují páteř ve zdravé poloze. Hodí se na většinu roštů včetně boxspring a polohovacího roštu. Nejsou vhodné na deskový rošt, protože v porovnání s pružinovými matracemi nejsou tak prodyšné ani pružné.

Porovnání matrací: pružinová vs. pěnová

Podívejte se na rychlé srovnání nejdůležitějších vlastností pružinových a pěnových matrací.

Pružiové a pěnové matrace

Vyberte si matraci, která bude maximálně odpovídat vašim požadavkům. Nezapomeňte také zohlednit typ roštu nebo vlhkost a větratelnost místnosti.

Publikováno 30.11.2023
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace