blog
15.02.2024

Budíte se propocení? Zjistěte to nejdůležitější o pocení ve spánku

Noční pocení je normální jev. Pokud se ale budíte s mokrým pyžamem, nepříjemným zápachem potu, s vlhkými vlasy, propoceným polštářem a povlečením, je potřeba začít tuto situaci řešit. Proč dochází k nočnímu pocení? Jak poznáte hranici mezi únosnou mírou a nadměrným pocením v noci? Prozradíme v článku.

Pocení jako přirozený proces lidského těla

Pocení je přirozené a zdravé. Pomáhá udržovat stabilní teplotu těla, chrání ho před přehřátím a odvádí z něj odpadní látky. Odborně se pocení nazývá hidróza. Na světě se potí všichni lidé, ale každý člověk se potí trošku jinak. Na pocení má vliv:

  • věk,
  • pohlaví,
  • aktivita, které se věnujete,
  • jídelníček,
  • životní styl.

Věděli jste, že se muži potí dvakrát více než ženy? Pocení se u obou pohlaví snižuje věkem. K pocení dochází nejčastěji z těchto důvodů:

  1. Termoregulační pocení – jde o klasické pocení, díky kterému se ochlazuje tělo a orgány. Obvykle k němu dochází při fyzické námaze a při vysokých teplotách. Termoregulační pocení se neprojeví hned. Pot se objeví až po určité chvíli.
  2. Emocionální pocení – noční studené pocení je důsledkem strachu, stresu, ale také třeba radosti. Pokud je pocení emocionálního původu, objevuje se nejčastěji v podpaží a na dlaních. Zpotíte se během několika vteřin. Tento druh potu obsahuje zpravidla více látek, které rozkládají bakterie, a tak může mít výraznější zápach.

Nadměrné pocení ve spánku

To, že se člověk potí nejen přes den, ale i v noci, je normální. Za noc můžete vypotit 1 až 1,5 l potu. Ráno se probudíte a všimnete si maximálně lehce vlhkého pyžama, možná nepříjemného zápachu.

Pokud se budíte doslova zalití potem, který prosákne nejen pyžamo, ale také lůžkoviny a povlečení, může vás trápit tzv. hyperhidróza neboli nadměrné pocení. Nadměrné pocení je dědičné a objevuje se již v pubertě.

Lidé, kteří trpí hyperhidrózou, vypotí až 5krát více potu v porovnání s těmi, kteří se potí „normálně“. Toto silné pocení ve spánku se nevyhýbá dětem, mužům ani ženám. Shodují se na nočním pocení kolem krku, pocení hlavy ve spánku, pocení na hrudi a obecně na celém těle.

Na nadměrné pocení ve spánku bohužel neexistuje účinná léčba. Můžete jej ale zmírnit chirurgickými a nechirurgickými zákroky. Za nechirurgické platí třeba používání antiperspirantů s obsahem hliníkových solí. Soli částečně uzavřou potní kanálek, čímž se snižuje množství vylučovaného potu. 

Pokud se rozhodnete pro chirurgický zákrok, podstupuje se laserové odstranění 60 až 90 % potních žlázek. Druhá možnost je aplikace botulotoxinu, který zabraňuje převodu vzruchu z nervových vláken do potních žláz. Účinnost druhé metody je 6 až 12 měsíců, poté se musí opakovat.

Zdravotní matrace na míru
Obrázek: S nadměrným pocením pomohou antiperspiranty.

Pocení ve spánku kvůli zdravotním důvodům

Nadměrné noční pocení může souviset s onemocněním a obecně se zdravotním stavem. Co všechno může být jeho příčinou?

Hormonální změny

Týkají se především žen. Noční pocení může být odrazem menopauzy, ale také dospívání, menstruace, těhotenství a období po porodu. Všechny tyto životní etapy se totiž pojí s hormonálními změnami. Kromě toho může být nadměrné noční pocení způsobeno užíváním antikoncepce. Při menopauze, která se týká žen ve věkové kategorii 45+, dochází k poklesu hladiny ženských pohlavních hormonů, což se projevuje návaly horka nejen v noci, ale také přes den.

Užívané léky

Nadměrné noční pocení ve spánku mohou vyvolat i užívané léky. Pokud se problém dostaví chvíli po tom, co jste začali brát novou medikaci, podívejte se do příbalové informace, zda neobsahuje zmínku o možném zvýšeném pocení. Noční pocení přitom mohou vyvolat jak léky na předpis, tak ty, které jsou volně prodejné (např. léky proti bolestem hlavy nebo zad). Nejčastěji se pocení objevuje při užívání antidepresiv, léků proti horečce a bolesti, léků na cukrovku, antibiotik a léků s obsahem hormonů (hormonální antikoncepce, kortikosteroidy atd.)

Omamné látky

Pokud je člověk závislý na alkoholu nebo drogách, může se u něj rovněž objevit nadměrné noční pocení, které tyto látky vyvolávají. Kromě toho se mohou dostavit i spánkové poruchy.

Psychické problémy

Noční pocení vás nejčastěji přepadne, pokud jste dlouhodobě ve stresu. Psychické přetížení u dětí se projevuje třeba nočními můrami a zlými sny, které způsobují jejich pocení ve spánku. Stres vede k vyplavování většího množství adrenalinu, který stimuluje potní žlázy.

Matrace proti pocení
Obrázek: Noční pocení může být odrazem stresu.

Onemocnění

Nadměrné noční pocení může být příznakem infekce. Pokud teplota přesáhne hranici 38 °C, je potřeba navštívit lékaře. Kromě toho může být noční pocení příznakem:

  • cukrovky (noční pocení je znatelné zejména kolem krku),
  • spánkové apnoe (člověk přestává na chvíli dýchat, což jeho tělo přivádí do stresu a začíná se více potit),
  • rakoviny lymfatického systému,
  • zhoubných i nezhoubných nádorů,
  • onemocnění štítné žlázy,
  • pálení žáhy.

Noční pocení souvisí i s životním stylem a zařízením ložnice

Nadměrné noční pocení nemusí mít vždy vážné příčiny, které by potřebovaly zásah odborníka. Možná postačí úprava životního stylu nebo ložnice.

Zamyslete se nad tím, jak žijete

Pokud se cítíte dobře, znamená to, že jste v psychické i fyzické pohodě. Nadměrné noční pocení může být odrazem nadváhy, ale také například toho, že před spaním pijete kofeinové nápoje, které stimulují potní žlázy. Pocení v noci může vyvolat i nadměrná fyzická aktivita před spaním, konzumace pálivých a smažených jídel.

Prostředí, ve kterém spíte

Pocení může být vyvolané vysokou pokojovou teplotou, ale také nevhodnými materiály povlečení a přikrývek. V ložnici byste měli mít teplotu do 18 °C. Před spaním vždy pořádně vyvětrejte. Přikrývky a polštáře nepovlékejte do povlečení ze syntetických a hřejivých materiálů. Vyhněte se mikroplyši, flanelu a polyesteru. Raději sáhněte po bavlně, bambusu, hedvábí nebo bavlněném saténu.

Spěte na prodyšné matraci

Možná se v noci nadměrně potíte proto, že spíte na nevhodné matraci a v posteli máte nesprávný rošt. Lidé, kteří se v noci příliš potí, by neměli spát na deskovém roštu, který neumožňuje matraci dýchat. Nepropouští k ní totiž dostatek vzduchu. Zároveň neodvádí vlhkost, která může časem v matraci způsobit růst plísní. Do postele si proto dejte laťový, ale ideálně lamelový rošt.

Jaké matrace jsou nejvhodnější, když se potíte? Pěnové s otevřenou buněčnou strukturou, případně sendvičové matrace, které kombinují pěny a pružiny. Přečtěte si více o materiálech používaných pro výrobu matrací.

Pro nadměrné pocení doporučujeme matraci Magnifico polargel, což je sendvičová matrace, jejíž horní vrstvu tvoří vzdušná pěna Greengel, zajišťující příjemnou svěžest a eliminaci pocení.

Prodyšná matrace
Obrázek: Matrace se vzdušnou pěnou Greengel.

Matrace Herbal Visco je vyrobena z moderní paměťové pěny, pro kterou je charakteristická vzdušná buněčná struktura. Nechybí ani studená HR pěna, která se pyšní dostatečnou prodyšností. Nemusíte mít tedy strach, že byste se na této matraci přehřívali a potili.

Matrace z paměťové pěny
Obrázek: Matrace z moderní prodyšné paměťové pěny. 

Další matrací pro osoby, které se v noci potí, je Natura Oxygen s výbornou prodyšností. Pečuje o udržení tepelného komfortu.

Matrace proti pocení na míru
Obrázek: Matrace Natura Oxygen.

Matrace NATURA hydrolatex kombinuje perforovanou pěnu hydrolatex s taštičkovými pružinami. Tato kombinace je optimální pro osoby s nadměrnou potivostí.

Prodyšná pružinová matrace
Obrázek: Matrace kombinující taštičkové pružiny a perforovanou pěnu hydrolatex.

Hygienické návyky, pokud se hodně potíte

Při nadměrném pocení dbejte na pravidelnou výměnu povlečení, kterou byste měli provádět každé 3 dny. Častěji se myjte a řádně vysušujte pokožku. Nezapomeňte používat deodoranty, které omezují zápach, nebo antiperspiranty, jež omezují produkci potu.

Vyplatí se vám také investice do ochranných prostředků matrace. Matrace by měla mít ochranný potah a topper. Topper je tenká matrace s vlastním potahem, který snadno sundáte a vyperete v pračce. Díky potahu a topperu zvyšujete hygienu lůžka. Chráníte ho nejen před potem, ale také před prachem, vlasy a před mikroskopickými kousky kůže. Všechny tyto nečistoty tvoří živnou půdu pro mikroby.

Trápí vás nadměrné pocení ve spánku? Nejdřív zkuste upravit svůj životní styl a prostředí, ve kterém spíte. Pomůže vám nejen správná životospráva, ale také vhodná pokojová teplota a odpovídající matrace. Pokud se tímto vaše problémy nespraví, je na čase vyhledat pomoc odborníka.

Publikováno 15.02.2024
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace